Prunele uscate – superioare afinelor in beneficii

Perfecte la micul dejun, combinate cu lactate degresate si cereale integrale, gustarea ideala intre mese, prunele uscate fac parte din categoria fructelor si snacks-urilor inteligente care pot fi consumate oricand.

Prunele uscate fac parte din topul celor mai populare si mai consumate fructe uscate, aroma lor aminteste de dulceata inceputului de toamna si sunt perfecte in mancaruri sarate si deserturi.

Deoarece prin procesul de deshidratare se pierd foarte putine vitamine si minerale, prunele uscate contin o multime de fitonutrienti, iar consumul lor are o actiune benefica asupra sanatatii omului.

O singura pruna uscata contine aceeasi cantitate de vitamine si minerale cat un pumn de afine. Prunele uscate contin fier, calciu, potasiu, seleniu, vitaminele A, B si C, iar antioxidantii protejeaza celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative si a cancerului.

Doar 2-3 prune uscate pe zi sunt suficiente pentru a mentine la cote ridicate imunitatea organismului. Prunele uscate (in mod natural si neafumate), depasesc continutul de antioxidanti al fructelor de padure.

Prunele uscate sunt si o sursa buna de energie, fiind recomandate mai ales sportivilor si celor care sufera de astenie.

Sunt o buna sursa de potasiu, mineral esential pentru mentinerea unei presiuni sanguine normale si a bunei functionari a inimii, lucru demonstrat de numeroase studii.

Fibrele solubile din prunele uscate ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange marind timpul de sedere al alimentelor in stomac si intarziind absorbtia glucozei (forma in care zaharul este transportat in sange) dupa masa.

Punele uscate sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a preveni constipatia.

Nu este recomandat sa mancam prune uscate si afumate, deoarece contin substante care pot fi cancerigene.